• @

    11 Νοεμβρίου 2014

    Η Εκδήλωση για τη Θράκη μας .......






    "Η Θράκη δεν είναι ο αδύναμος κρίκος, αλλά το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αν και κάποιοι στην Αθήνα φαίνεται να μην το συνειδητοποιούν", επισήμανε ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης για τη Θράκη.

    "Η Θράκη είναι ο καθρέφτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργαλείο γεωενεργειακής αναβάθμισης της χώρας και ασπίδα της Ευρώπης έναντι κινδύνων", είπε ο κ. Στυλιανίδης. Παράλληλα τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις στη Θράκη οδήγησαν σε μια ανοιχτή διαπολιτισμική κοινωνία στην περιοχή και σε σημαντική βελτίωση της θέσης της μουσουλμανικής μειονότητας, με μεγάλα βήματα στους τομείς της θρησκευτικής ελευθερίας και της εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, αποδεικνύεται και από τα εξής στοιχεία: Ο μουσουλμανικός πληθυσμός στη Θράκη αυξήθηκε από 85.000 σε 120.000. Αυξήθηκε ο αριθμός των τζαμιών, καθώς ανακατασκευάστηκαν ή κατασκευάστηκαν 31 τζαμιά, και σήμερα στην περιοχή λειτουργούν ελεύθερα 284 τζαμιά. Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση λειτουργούν 65 μειονοτικά νηπιαγωγεία, 194 μειονοτικά σχολεία (συγχωνεύτηκαν σε 173 λόγω της κρίσης), 2 μειονοτικά Γυμνάσια-Λύκεια και 96 ολοήμερα μειονοτικά σχολεία. Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι 7.000 παιδιά της μειονότητας διάλεξαν να φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία και όχι στα μειονοτικά.

    Κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβίασε την αρχή της αμοιβαιότητας που προκύπτει από τη Συνθήκη της Λωζάνης και εξήρε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ενώ στη Θράκη ζουν 120.000 μουσουλμάνοι με ευρωπαϊκά διαβατήρια δεν προήλθε ούτε ένας μαχητής τζιχαντιστής από την εν λόγω περιοχή.

    Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι υπάρχουν και "αδυναμίες" στη Θράκη, τις οποίες αν δεν προσέξουμε μπορεί να βρεθούμε "προ εκπλήξεων". Τόνισε ότι η οικονομική κρίση είχε αρνητικές επιπτώσεις στη Θράκη, επειδή εκτίναξε την ανεργία και "απογύμνωσε" δημογραφικά την περιοχή κυρίως από τον χριστιανικό πληθυσμό. Επίσης έγιναν "λάθη" με τη θέσπιση του "Καλλικράτη", την κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων παλιννοστούντων ομογενών και του 12% της επιδότησης επιχειρήσεων, και με το κλείσιμο της Σχολής της Αστυνομίας. Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε θετική ενέργεια την ανακοίνωση από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για επαναλειτουργία της Σχολής Αστυνομίας στην Κομοτηνή και τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και όχι να μειώνεται με τις μετεγγραφές.
    Για την ανάπτυξη και ανάδειξη της Θράκης ο κ. Στυλιανίδης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και ζητάει να επανασυσταθεί η αρμόδια διακομματική επιτροπή.

    Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός δήλωσε ότι στη Θράκη θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης το οποίο προβλέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
    "Η Θράκη έχει αφεθεί στη μοίρα της", τόνισε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και αναφέρθηκε στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την περιοχή. Όπως είπε στη Θράκη δεν πρέπει να έχουν λόγο μόνο τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά και τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Ανάπτυξης. Σημείωσε ότι έχει "εξαιρεθεί" από το λεξιλόγιο η λέξη ανάπτυξη για την περιοχή της Θράκης, η οποία αποτελεί και "εθνική ασπίδα" απέναντι σε εθνικισμούς και άλλες απειλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει εκδηλώσεις σε κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας και στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει και το σχέδιό του για ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο στη Θράκη.
    Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, ο οποίος υπογράμμισε πως θα είναι "εγκληματικό" η πολιτεία να μην προετοιμαστεί και απλώς να περιμένει τις εξελίξεις στη Θράκη.

    Ο πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Γιώργος Φεστερίδης είπε ότι η εκδήλωση έγινε για να συζητηθεί το εθνικό θέμα της Θράκης, σημειώνοντας ότι ενωμένοι οι αστυνομικοί με τους πολίτες πρέπει να συζητούν για τα προβλήματα της χώρας.

    Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης από τη Ν.Δ. και ο Γιάννης Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και αξιωματικοί της Αστυνομίας.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η Εκδήλωση για τη Θράκη μας ....... Rating: 5 Reviewed By: Dimitrios Apostolou
    Scroll στην αρχή